Clownen Zazza
Prenumerera på Zazzas Nyhetsbrev:
 
 
   
  Zazza på lina- Recension  
 

Vikarien

Clownen Zazza en njutning för alla

"Grevens park ligger där vägen slutar i Bunkeflostrand, nästan ända nere vid havet. Den här morgonen har ett par hundra barn hittat dit trots att spelplatsen är ny för i år inom Malmö sommarscen. Föreställningen barnen ska se är en nypremiär - originalet spelades redan för tio år sedan - men det vet inte de tre- och fyra åringar som sitter tätt sammanpackade på pressenningar i gräset."

"Framför den svarta fonden sitter Jan-Erik Sääf i frack och jammar loss på pianot. Snart gör clownen Zazza entré med armarna uppsträckta mot himlen i en typisk Zazzagest. Att skapa en clown är att skapa en speciell livsform: en person som finns till bara på scen och vars egenheter och speciella karaktärsdrag blir det föreställningen handlar om oavsett hur ramberättelsen ser ut. Zazza är en clown med strak vilja, häftigt humör och mycket sprall i benen. Och Nina Carlheim-Gyllensköld är just så där närvarande i sin clown att vi helt glömmer bort att det finns en skådespelare bakom masken. Hela tiden är publiken involverad. Nina Carlheim-Gyllensköld är totalt omedelbar i sin clownroll och svarar direkt på publikens alla reaktioner. När Zazza under presentationen försöker tjuvspela på Jan-Erik Sääfs piano ber han en liten pojke vakta henne. Och en hel grupp vuxna får hjälpa till att bygga järnställningen som håller fast linan. Själv blir jag en bärande bifigur eftersom Zazza börjat flirta med mig i ett tidigt stadium - och hon får mig att känna mig totalt avslappnad trots att jag vanligtvis brukar sätta mig långt bak på alla clownföreställningar för att jag ska slippa bli involverad."

"Och de små huvudpersonerna i gräset älskar vad de ser: ropar, tystnar, hänförs; hela tiden vägledda av Zazza själv och Jan-Erik Sääfs musik som är sprallig och spretig också den men som lugnar ner tempot och sätter en allvarlig ton när det behövs. När Zazza inte vågar gå ut på linan buar småungarna först - de vill ju att hon ska komma igen! - men när hon ramlar grips de också av hennes förtvivlan. Tills hon - slutligen - faktiskt lyckas. Och publiken jublar. Det är, kort sagt, en lysande föreställning. En njutning för alla."

Fredrik Pålsson , Sydsvenskan

 

 
  Adress